Photoshop Magazin

PM Forum » Photoshop » İleri düzey Photoshop Dersleri

« önceki 1 2 sonraki »

Cevapla Önce yenileri göster

Vector Çizim - Gölge Geçişleri

eraser
eraser tarafından 04-06-2009 tarihinde güncellenmiştir

Buda benden size Vector Çizim üzerine ilk anlatım ve içeriğini hazırladığım bir dersim olsun. Umarım işinize yarar.Şimdiden Kolay Gelsin ;)

Adım 1: Öncelik ile Vector cizim de kullancağımız resmimizi Açıp CTRL+J kombinasyonu ile bir kopyasını oluşturuyoruz.Oluşturdugumzu resmin kopyasını..."Images > Adjustments > Posterize " Değeri veriyoruz. Vericeğimiz değer ise  ( 7 ) .Neden 7 değeri peki Değerimiz ne kadar yüksek olursa resmimiz içersinde yer alan gölge geçişi belirgin bir okadarda yumuşak hale gelir ;)

Örnek Bakınız :

Adım : 2 Pen Tol (P) aracını seçip olası ayarları yaptıkdan sonra Resmimizin kaba taslak yüz hattını cizmeye ve ten rengini vurmaya başlıyoruz..

Örnek Bakınız :

Adım : 3  Pen Tol (P) ile kaba taslak Cizdigimiz yüz hatlarını Renk olarak  " #CE967F " Renk kodlarını giriyoruz.

Örnek Bakınız :

Adım : 4 Ana hattımızı belirleyip rengine boyadıkdan sonra geldik Gölge renk geçişlerinize.Yine ana resim şablonumuz üzerinde oluşan renk geçişlerine hitaben ten rengine uyumlu renkleri belirme yapmamız gerekir. bunun içinde yine Pen ToL (P) aracı ile resimde gördüğümüz açık ve koyu olmak üzere renk geçişlerine farklı  ten rengine uyumlu renkleri cizim vermemize geldi.

Örnek Bakınız :

Adım :5 İlk çizmiş olduğumuz ten renk geçişi Aşağıdaki örnekte yer alan renk tonajlarında vurabilirsiniz...

Örnek Bakınız:

Adım :6 İlk renk geçiş gölgemizi vurdukdan sonra. Yeni bir layet oluşturup " Veya Cizin el becerinize ve Pen Tol (P) aracınızı kullanmanıza kalmış" Bir layer üzerindede ikinci bir renk geçişini uygulayabilirsiniz...

Örnek Bakınız:

Adım:7 Posterize hale getirdiğimiz resimimiz üzerinde gördüğümü en son gölge katmanı.Son gölge geçişimizi 6 ve 7 nci adımlardakinin aynısı uyguluyoruz yine

Örnek Bakınız:

Ten gölge geçiş işlememiz böylece bitmiş oluyor " Kaba Taslak" İnce ayarlara dikkat ettiğiniz sürece gölgelerin geçişi birbirine uyum içersinde olur. Pen Tol aracını kullanırkan Merkezi ivlemelerinde genelde " ALT" tuşuna basılı tutup orda ivmeden keser farklı bir acayı yakalamak adına farklı bir merkez belirleriz. Gölge geçişlerinde ise mümkün oldukca ALT tuşuna bakılı tutup merkez ivmesini değiştirmeyiniz. Değiştirmediğiniz taktirde merkez geçişleriniz yumusak ve resmin aslına uykun oval şekiller alıcaktır.

Bakınız :

Anlatımında yazım uslubumda hatalarım var ise affola şimdiden.Umarım işinize yarar bu ders. Olası bir sorun veya soru sormak ister iseniz bu forum başlığı adı altında sorularınızı dile getirebilirsiniz. Elimden Geldiğince yardım etmeye hazırım.NOT: Bu ders sadece gölge geçişleri adınadır. Çeşitli objelerde aynı şeyleri uygulamanız mümkündür.Şimdiden Kolay gelsin arkadaşlar.

MEGAN FOX  / Eraser

adobe_ps_user
Yahu harika bir derste uğraştırıcı yapmaya çalışıyorum :)

eraser

Uğraşmaya değer oldugunu temin edebilirim ;)

navyjade

vector çalışmalar zaten uğraştırıcıdır ama bitince insanı mutlu eder.

megatron

teşekkürler

taytanicman
çok güzel bir ders

kennan82

birazdaha anlaşılır anlatırsan güzel olacak.teşekkür ettim

gulumse
gulumse tarafından 28-06-2009 tarihinde güncellenmiştir

Bu dersi bizimle paylaşan arkadaşımıza çok teşekkür ederim. Güzel bir çalışma ve anlaşılır bir ders olmuş.

Yalnız biraz daha açalım bu çalışmanın türünü diye düşünüyorum çünkü gerçek vektör ve Photoshopta yapılan vektör tarz grafik kavramları biraz karışmış gibi görünüyor. Photoshopta çizerek de yapılmış olsa bitmap türünden olduğundan, "vektör" değil de "vektör tarzında" yapılan bir çalışma diyebiliyoruz bu çalışmaya.

Vektör ve bitmap grafik türleri hakkında elimde bulundurduğum bazı bilgileri biraz kısaltarak paylaşmak istiyorum. Eğer bir eksiklik veya yanlışlık varsa, bu konuda bilgili olan arkadaşların düzeltmesini rica ederim.(Konu forumda geçiyorsa özür baktım fakat bulamadım)

Vektör grafik nedir?

Vektör grafikler çözünürlükten bağımsız, herbir nesne matematiksel ifadelerle oluşturulan ve en önemlisi detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilen grafik türüdür. Vektörel grafikler büyütüldüğünde herhangi bir bozulma gerçekleşmez.

Vektör grafikler hangi programlarla oluşturulabilir?

Vektör grafik üretmek için yapılan birçok program mevcut. Bunların arasında en çok bilinenleri: Adobe Illustrator(dosya uzantısı.ai’dir),Freehand (dosya uzantısı .fh(X)’dir), Corel Draw (dosya uzantısı .cdr’dir), Corel Draw’a benzeyen ve açık kaynaklı, ücretsiz bir program olan Inkscape (dosya uzantısı .svg’dir).

Bitmap grafik nedir?

Bitmap türü grafiği tanımlayacak olursak, ilgili imajı oluşturan ve herbiri renk bilgisi içeren piksel veya noktaların yanyana ve alt alta dizilmesiyle oluşan grafik türüdür. Piksel’den kısaca bahsetmek gerekirse bir bitmap görüntüyü oluşturan en küçük noktadır. Bitmap türü grafiklerin büyüklüğü değiştirildiğinde görüntü kalitesinde kayıp yaşanır.

Bitmap Grafikler Hangi Programlarla Oluşturulabilir?

Bu tür grafikleri oluşturmak için en bilindik ve en popüler olan, Adobe Photoshop‘u ilk başta sayabiliriz. Sonrasında Corel PaintShop Pro‘dan bahsedebiliriz. Yine bir açık kaynaklı ve ücretsiz bir program olan Gimp‘i de duymuşsunuzdur.Bitmap grafiklerde en çok kullanılan uzantılardan bahsetmek gerekirse .jpg, .png, .gif, .bmp gibilerini sayabiliriz.

Vektör grafiklerin avantajları:

Vektör grafikler farklı boyutlar ve farklı renklerde üretilmesi gereken çalışmalarda kullanmak için idealdir. Örneğin bir vektörel görsel çalışması büyük bir ilan tahtası için büyütülüp kullanılabilir. Aynı zamanda istenilen derecede küçültülüp kalite kaybı olmaksızın bir kartvizit üzerine de basılabilir. Çalışmanın görsel olarak detaylarıı her iki durumda da kayıba uğramaz. Vektör grafikler gerektiğinde bitmap haline kolaylıkla getirilebilir. Vektör grafikler istenildiğinde büyütülebilir, nesneler yeniden renklendirilebilir, nesneler yeniden şekillendirilebilir. Dosya boyutu olarak daha az yer kaplarlar.

Vektör grafiklerin dezavantajları:

Vektörel grafik çalışmalarında görsel olarak fotoğraf kalitesinde üretim yapamassınız. Vektörel grafik çalışmaları web üzerinde bitmap olarak çevirmeden kullanamassınız.

Bitmap grafiklerin avantajları:

Bitmap grafikler milyonlarca renk değişimi alabilir. Bitmap grafiklerde piksellerin herbirine müdahale edebilirsiniz. Bu sayede fotoğrafçılar veya sayısal sanatçılar fotoğraflara rötüş işlemi veya manipüle edebiliyorlar.

Bitmap grafiklerin dezavantajları:

Bitmap grafiğin sahip olduğu çözünürlükten daha yükseğe getirildiğinde keskinliğini yitirir ve görüntüde bozukluk meydana gelir. Aynı zamanda sahip olduğu çözünürlükten daha aşağı hale getirildiğinde de pikseller kaldırıldığı için orijinal görüntüsünü kaybeder. Bitmap grafikler özel dosya biçimlerini saymassak(Photoshop gibi programların kullandığı .psd dosya türü gibi) katman bilgileri içermezler. Bu yüzden düzenlenmesi vektör grafiklere nazaran zordur. Bitmap grafikler vektör grafiklere nazaran bilgisayarda dosya boyutu olarak daha fazla yer kaplar.

(Bu bilgileri bulduğum sayfada kaynak belirtilmemişti, ben de belirtemiyorum malesef)

gulumse
gulumse tarafından 28-06-2009 tarihinde güncellenmiştir

Paragraf aralıklarını çok zor düzenleyebildim. Bu sıkıntı giderilebilse çok iyi olacak. (Düzenleme yapmaya çalışırken önceki mesajı yanlışlıkla ikinci kez göndermişim onu silip bu mesajı yazdım, tamamen silme imkanı yok çünkü. Görevli arkadaşlar tamamen silebilirler.) 

kurtay06
ya bu kaş göz nasıl oluyo peki

gulumse
Dersi hazırlayan arkadaş not düşmüş bu ders sadece gölge geçişleri içindir diye. Geçiş için parça parça alanlar çizilip yakın tonlarla dolgu verilmesini anlatmış. Her yapılan anlatılmamış eksik bir ders şeklinde düşünmeyin diye söylemek istedim bunu:) Kaş göz için de aynı şekilde her renk ve posterize uygulanarak parça parça bir görünüm kazanmış her ton alanı, pen tool ile kapalı alan oluşturulacak şekilde çevresnden çizilip renk doldurularak çalışılacak. Pen tool ile çevresini çalışıp pathi kapattıktan sonra sağ tık yapıp fill pathi seçerek renk doldurabilirsiniz. Kaş, kirpikler, gözdeki beyaz, mavi, siyah kısımlar hep bu şekilde çalışılacak yani.

gulumse
Dersde de yazılmış gerçi ama bir de şunu özellikle belirtmek isterim tekrar; Her alanı ayrı katman (layer) da çalışın ve layerlara isim verin mutlaka. Kolay çalışmanızı sağlar bu. Mesela gözün beyazı alt katmanda, bir üstte mavi, daha üstte siyah alan gibi. Katmanlı çalışınca beyaz alanın mavi altında kaldığı kısımlarda pen tool ile çalışırken mavinin tam kenarından çok düzgün çizmeniz gerekmez, mavinin altında kalacak şekilde biraz taşırarak kabaca çizersiniz o kısmı. Ve ayrıca düzeltme, değişiklik yapmanız gerektiğinde de katmanlı çalışmak avantajlı olur.

eraser

Kurtay : Sorunun cevabını bir öndeki çizim dersimde anlatmıştım az çokta elimden geldiğince...

/forum/baslik/3997

Bu linkten faydalanabilirsin umarım.

Gulumse : Bir çok layer ile çalışması gayet güzel oluyor ama her bir layer a farklı isim girmek gerektiğinide belirtelim. Veya Layerları

Örnek: Göz Yapıcaz diyelim:

Bir Grup Oluşturup oluşturdugumuz grup katmanın altında Layerlar halinde herbır layer a ısım vererek toplar ısek yaptıgımız ıslemleri işlemiş olduğumuz layer isminden kolaylıkla bulabilir gerekli düzenlemeyi yapabiliriz.

eraser

Gülümse: Anlaşılan seninde ilgin ver bu vector olayına 

gulumse
gulumse tarafından 04-07-2009 tarihinde güncellenmiştir
Evet ilgim vardır:) ve Photoshopta da çalıştım bu tarza yakın ama tam vektör grafik görüntüsünde sonuç ve aynen vektörel programda çalışılan tarz çalışılacaksa Photoshopta değil vektörel programda çalışmak daha doğru olur diye düşünüyorum. Vektörel programda yapılanın yani vektör grafiğin avantajları var çünkü. Ve bir de biliyorsunuz photoshopta gölgeleri geçişleri parça parça çizip yakın tonlarla dolgu vererek yapmak için uğraşmak gerekmez, o kısımları fırça ile boyayarak ya da burn tool ile kolayca yapabilirsiniz. Siz neden bu tarzı Photoshopta çalışmayı tercih ediyorsunuz?

eraser

Evet Haklısın Gülümse.

Ama Şöyle bir durum söz konusu benim için. Tablet Kalem  kullanmıyorum bildiğimiz sıradan klasik mouse ile bu resimleri çiziyorum.Uğraşmak hoşuma gidiyor güzel Zamanımı alıyor bu şekilde yapmak  :)

gulumse
Çalışmalarınıza baktım, genelde güzel çalışmalar:) özellikle son iki çalışmanızı çok beğendim, tebrikler. İyi çalışmalar dilerim.

eraser

gulumse Çalışmalarınıza baktım, genelde güzel çalışmalar:) özellikle son iki çalışmanızı çok beğendim, tebrikler. İyi çalışmalar dilerim. 
Teşekkür ederim Gülümse beğenin için

mami

Çok güzel bir çalışma, tebrikler ...

eraser

Teşekkürler Mami

« önceki 1 2 sonraki »

Şuan Bu Başlığı Gezenler: